Έχουν περάσει 20 χρόνια που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κάθε καινούργιο όχημα που θα κατασκευάζεται θα περιλαμβάνει θύρα OBD (Diagnostic On Board). Τότε ήταν που άλλαξε ο τρόπος που γίνεται η διαχείριση του στόλου οχημάτων ως προς τη χρησιμοποίηση , τη λειτουργία και τη συντήρηση του.
Με τη χρήση της λύσης της GEOTAB, δίνεται η δυνατότητα για πρόσβαση σε πληθώρα δεδομένων σχετικά με τη θέση του οχήματος, την ταχύτητα, την απόσταση και τον χρόνο ταξιδιού, το χρόνο ρελαντί, την επιθετική οδήγηση, τη χρήση της ζώνης ασφαλείας, την κατανάλωση καυσίμου, τις βλάβες του κινητήρα και άλλα. Ωστόσο, η αποτελεσματική συλλογή και εφαρμογή αυτών των δεδομένων είναι σημαντική για τους στόλους ώστε να κατανοήσουν και να βελτιστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Η πρωταρχική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο διαχειριστής του στόλου οχημάτων είναι οι τεράστιοι όγκοι πληροφοριών που μπορούν να παραχθούν από συστήματα τηλεματικής. Τα παραδοσιακά συστήματα βάσεων δεδομένων συχνά δεν μπορούν να επεξεργαστούν αποτελεσματικά έναν τόσο μεγάλο όγκο. Για να καταπολεμηθεί αυτό, οι επιχειρήσεις επενδύουν σε συστήματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να διαχειρίζονται και να έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος δεδομένων, των οποίων η αρχιτεκτονική και οι μέθοδοι επεξεργασίας είναι σε θέση να αναλύσουν γρήγορα μεγάλα σύνολα δεδομένων.
Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν επίσης επενδύσει σε πλατφόρμες μηχανικής μάθησης, για να επιτρέψουν την ανάλυση πρόβλεψης. Αυτά τα συστήματα αναλύουν φαινομενικά ανόμοιες παραμέτρους για την εξαγωγή συμπερασμάτων που διαφορετικά θα παραλειφθούν. Για παράδειγμα, οι εταιρείες φορτηγών μπορούν να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές που αναλύουν την οδηγική συμπεριφορά, την κατάσταση του οδικού δικτύου και την κυκλοφοριακή κίνηση σε αυτόν για να κατευθύνουν τον οδηγό στο προορισμό του γρήγορα και με ασφάλεια.
ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να αναζητήσουμε είναι οι διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (APIs), οι οποίες διευκολύνουν την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων πληροφορικής. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τα δικά τους δεδομένα σε συστήματα συντήρησης, τιμολόγησης, σχεδιασμού δρομολογίων, διαχείρισης κινδύνων και ασφάλειας.
Με τη λύση της διαδικτυακής εφαρμογής της Geotab, η τηλεματική συσκευή GO7 συλλέγει και παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εφαρμογών συμβατό για κινητά, με δυνατότητα για ενσωμάτωση πρόσθετων συσκευών και αξεσουάρ, διαδικτυακές λύσεις λογισμικού που επιτρέπουν στους διαχειριστές να παρακολουθούν, να αναλύουν και να βελτιστοποιούν τις λειτουργίες τους.
Για να μεγιστοποιήσετε περαιτέρω τα οφέλη των δεδομένων αυτών, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ομάδα ανάλυσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:
1. Μεγάλο εύρος δεξιοτήτων. Η ομάδα θα πρέπει να καλύπτει διάφορες υπηρεσίες, επιτρέποντας πολλαπλές ειδικότητες να συνεργαστούν σε κοινούς στόχους και να ανακαλύψουν νέες επιχειρηματικές ιδέες.
2. Επιστημονικό προσωπικό. Η ομάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη τους είναι απαραίτητη για την εργασία με μεγάλα σύνολα δεδομένων, μηχανική μάθηση και στατιστική ανάλυση.
3. Μοιράστε τα δεδομένα στα ενδιαφερόμενα μέλη της επιχείρησης. Συμπεριλάβετε άτομα στην ομάδα ανάλυσης δεδομένων που επικεντρώνονται στην παροχή των πληροφοριών σε απλή και εύχρηστη μορφή. Τα δεδομένα μπορούν να εφαρμοστούν σε μια επιχείρηση ώστε να επιτευχθούν οι απαιτούμενοι στόχοι όπως η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου και η αύξηση του χρόνου λειτουργίας του οχήματος.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η συγκριτική αξιολόγηση. Αυτό περιλαμβάνει τη σύγκριση των επιδόσεων της εταιρείας με ένα σύνολο προτύπων. Με αυτό το τρόπο μπορείτε να δείτε πού υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και να δώσετε έμφαση σε αυτούς τους τομείς. Κατά την παραγωγή σημείων αναφοράς, είναι σημαντικό να συγκρίνετε όμοια σύνολα, προκειμένου να συγκρίνετε και να εξετάσετε παρόμοια δεδομένα. Τα σύνολα αυτά μπορούν να βασίζονται στο μέγεθος του στόλου οχημάτων, στη σύνθεση των οχημάτων, στη γεωγραφία, κλπ.