Αντιμετώπιση καταστροφών

Πυρκαγιές, Σεισμοί, Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Καθοριστική είναι η συμβολή των GIS στον τομέα των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της επιχειρησιακής υποστήριξης των δυνάμεων αντιμετώπισης καταστροφών. Γίνεται επεξεργασία στοιχείων από τον τόπο του συμβάντος, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, τα διαθέσιμα μέσα, τις θέσεις των δυνάμεων κ.λπ. και μεγιστοποιείται ο συντονισμός των δυνάμεων της επιχείρησης.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση πυρκαγιάς το είδος της βλάστησης, το ανάγλυφο του εδάφους, η ένταση και η κατεύθυνση των ανέμων χρησιμοποιούνται για την εκπόνηση σεναρίου εξέλιξης της πυρκαγιάς στο GIS, και τη δημιουργία σχεδίου αντιμετώπισης της.
Η χρήση Tablet ή Palmtop με GPS από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, δίνουν στο σύστημα GIS του Κέντρου Επιχειρήσεων άμεσες πληροφορίες από το χώρο του συμβάντος, παρέχοντας στους επικεφαλής της επιχείρησης, πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Η INFOΔΗΜ πρωτοπορώντας στον τομέα των Γεωγραφικών Συστημάτων για Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών έχει δημιουργήσει το εξειδικευμένο Λογισμικό INFOFIRE που μέσα από ένα ενοποιημένο περιβάλλον, με Ελληνικά μενού μπορεί να βοηθήσει στην Πρόληψη, Αντιμετώπιση και τον 'Ελεγχο των Δασικών Πυρκαγιών.

Η INFOΔΗΜ είναι αυτή τη στιγμή η ΜΟΝΑΔΙΚΗ  εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών  στην Ελλάδα που έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει  ειδικό λογισμικό πυροπροστασίας και προσομοίωσης πυρκαγιάς (λογισμικό INFOFΙRE) σε οκτώ (8) ορεινούς όγκους της χώρας, το οποίο με ένα σύνολο εφαρμογών καθώς επίσης και με την εγκατάσταση λογισμικών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, διαρθρώνεται σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο για την πυροπροστασία των δασικών εκτάσεων στα όρη 'Ολυμπος (Νομός Πιερίας), Βόρας (Νομός Πέλλας), Γράμμος (Νομός Καστοριάς), Μενοίκιο (Νομός Δράμας), Κιθαιρώνα (Νομός Δυτικής Αττικής), Τζουμέρκα (Νομός 'Αρτας), Οροσειρά Ροδόπης (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας —θράκης) καθώς και σε σημαντικούς Εθνικούς Δρυμούς όπως είναι τα έργα πυροπροστασίας του Εθνικού Δρυμού στο Φαράγγι της Σαμαριάς (Ν. Χανίων), στο Πρινόδασος Ρούβα (Ν. Ηρακλείου) και το Φοινικόδασος Πρέβελης (Ν. Ρεθύμνης) και το Περιαστικό Δάσος Ηγουμενίτσας (Νομός Θεσπρωτίας).

Επιπλέον η INFOΔΗΜ έχει υλοποιήσει το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών το οποίο χρησιμοποιεί η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για τη διαχείριση των πόρων αλλά και των συμβάντων φυσικών καταστροφών στην Περιφέρεια καθώς και για την αντίστοιχη Διεύθυνση Πολιτικης Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης.