Ο σχεδιασμός βέλτιστων δρομολογίων στόλου οχημάτων, για τη διανομή προϊόντων ή υπηρεσιών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους Logistics Managers κάθε σύγχρονης επιχείρησης. Η INFOΔΗΜ δίνει αποτελεσματικές λύσεις και σε αυτόν τον τομέα αξιοποιώντας τα λογισμικά γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.
Ο σχεδιασμός των εφαρμογών εύρεσης βέλτιστων διαδρομών γίνεται με βάση:
1ον Τις υπάρχουσες παραγγελίες πελατών, τις προτεραιότητες των παραγγελιών, καθώς και το επιθυμητό χρονικό διάστημα εξυπηρέτησης του πελάτη
2ον Το διαθέσιμο στόλο οχημάτων, τις χωρητικότητες κάθε οχήματος, τα κοστολόγια λειτουργίας (π.χ. κόστος ανά χλμ.) και συντήρησης οχημάτων, τα κόστη προσωπικού (μισθοδοσίες, υπερωρίες κ.λπ.)
3ον Την υπάρχουσα δομή του οδικού δικτύου της πόλης, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και μιας σειράς άλλων παραμέτρων, για να γίνει δρομολόγηση και χρονοπρογραμματισμός των οχημάτων με την εύρεση στο χάρτη των βέλτιστων δρομολογίων, ώστε να επιτευχθεί ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς και διανομής των προϊόντων.
Eνδεικτικοί τομείς εφαρμογής είναι:
Στο χώρο των τηλεματικών εφαρμογών και των συστημάτων ευφυών μεταφορών η INFOΔΗΜ επιβεβαιώνει την ηγετική της θέση, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στις ανάγκες παρακολούθησης και διαχείρισης στόλου οχημάτων σε πραγματικό χρόνο.
Έτσι σε κάθε όχημα τοποθετείται κατάλληλος εξοπλισμός που εντοπίζει τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται το όχημα και την αποστέλλει στο Κέντρο Ελέγχου όπου προβάλλεται στο χάρτη του GIS. Τα οχήματα μπορεί να βρίσκονται σε ξηρά, θάλλασα ή αέρα και η θεση εντοπίζεται με απόκλιση λίγων μέτρων σε όλο τον κόσμο
Τα στοιχεία της διαδρομής τηρούνται στη βάση δεδομένων του συστήματος και μπορούν να ανακληθούν για την αναπαράσταση (play-back) του δρομολογίου. Παράλληλα η συσκευή μπορεί να καταγράφει και να μεταφέρει στο Κέντρο Ελέγχου πλήθος πληροφοριών που σχετίζονται με το όχημα όπως θερμοκρασία ψηγείου, άνοιγμα πόρτας οχήματος, χρόνος στάσης,είσοδος/έξοδος οδηγού κ.λπ.ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποστολής εντολών προς το όχημα μέσω μηνυμάτων SMS από το Κέντρο Ελέγχου για την ενεργοποίηση του immobilizer, το σβήσιμο του κινητήρα, την ενεργοποίηση ανοιχτής ακρόασης στο όχημα σε περίπτωση συναγερμού και πολλά άλλα.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις εφαρμογής του συστήματος είναι:
ενώ το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ασφάλεια των οχημάτων έναντι κλοπής ή τον άμεσο εντοπισμό τους σε περίπτωση κινδύνου (χρήση alarm button)